tag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post1334933360969355400..comments2024-02-28T08:30:18.947+01:00Comments on WŁASNY KAWAŁEK RAJU: Gliniane garnkiGorzka Jagodahttp://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-32428312052495800052020-01-31T21:33:29.703+01:002020-01-31T21:33:29.703+01:00Piękne były kiedyś te garnki ale ciekawe jak z fun...Piękne były kiedyś te garnki ale ciekawe jak z funkcjonalnością. Na pewno teraz te co mamy do kupienia są o niebo lepsze. Szczególnie z tej firmy <a href="https://www.oleole.pl/garnki,_la-bonita.bhtml" rel="nofollow">https://www.oleole.pl/garnki,_la-bonita.bhtml</a> warte każdej złotówki. Mają też w ofercie czajniki, bardzo solidne i wytrzymałe. Garnki wyjątkowo długo utrzymują ciepło jedzenia i do tego równomiernie ciepło w garnkach się rozkłada. Weronika Karolakhttps://www.blogger.com/profile/08313037361655539454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-8309903290763135162019-07-14T21:06:41.738+02:002019-07-14T21:06:41.738+02:00Dziś już takich garnków praktycznie się nie używa ...Dziś już takich garnków praktycznie się nie używa i myślę, że ja bym nie potrafiła w nich nic ugotować. Dlatego ja używam sprawdzonego sprzętu i garnki od <a href="https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle" rel="nofollow">https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle</a> są jak dla mnie najlepsze jeśli chodzi o wykonanie i sam efekt używania. W końcu musi być wysoka jakość we wszystkim w kuchni.Izabella Nowotkahttps://www.blogger.com/profile/10765135833136754370noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-71949477934789723042019-07-14T21:05:26.609+02:002019-07-14T21:05:26.609+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Izabella Nowotkahttps://www.blogger.com/profile/10765135833136754370noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-7376284173232254812016-02-23T10:27:02.270+01:002016-02-23T10:27:02.270+01:00Takie tabelki można znaleźć w necie, wystarczy wpi...Takie tabelki można znaleźć w necie, wystarczy wpisać "sąsiedztwo roślin". Ten sposób uprawy znam i jest on dość fajny wtedy, kiedy ma się rozpaczliwie mało ziemi, bo pozwala ją wykorzystać w sposób racjonalny. Jeśli ziemi jest więcej, to nie bardzo zdaje egzamin i jest dośc pracochłonny.Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-49558079425092337462016-02-23T10:24:53.178+01:002016-02-23T10:24:53.178+01:00No, kogucik fajny będzie na pewno. Ja stwierdziłam...No, kogucik fajny będzie na pewno. Ja stwierdziłam, że za bardzo obrastam w przedmioty i tego, czego nie używam od roku, to się pozbywam. Dlatego nie robię kolekcji, ale to co mam, wykorzystuję intensywnie.Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-58555989829703983922016-02-23T10:23:08.906+01:002016-02-23T10:23:08.906+01:00Widzę, że wiele z nas odkrywa na nowo niektóre rze...Widzę, że wiele z nas odkrywa na nowo niektóre rzeczy. A dostepu do garnków zazdroszczę, tak trochę.Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-23244695805520703032016-02-23T10:20:58.650+01:002016-02-23T10:20:58.650+01:00Mam wrażenie, że nie wszystkie są takie kruche. To...Mam wrażenie, że nie wszystkie są takie kruche. To chyba zależy trochę od profesjonalizmu wykonawcy.Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-49237309046695028722016-02-23T10:20:07.765+01:002016-02-23T10:20:07.765+01:00Hmmmm.... kaczki? jakie to niepoprawne politycznie...Hmmmm.... kaczki? jakie to niepoprawne politycznie!Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-52338144751277801882016-02-23T10:19:41.437+01:002016-02-23T10:19:41.437+01:00Super ciekawe to, co piszesz. Byłby bardzo interes...Super ciekawe to, co piszesz. Byłby bardzo interesujący wpis, czekam!Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-48798645831097251102016-02-23T10:18:56.005+01:002016-02-23T10:18:56.005+01:00No właśnie, tylko widzisz, elektrycznośc u nas to ...No właśnie, tylko widzisz, elektrycznośc u nas to zawodna rzecz...Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-48647642159214290972016-02-23T10:18:24.091+01:002016-02-23T10:18:24.091+01:00To nie tylko garnek, to też mleko naturalne, nie n...To nie tylko garnek, to też mleko naturalne, nie naszpikowane chemią...Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-35391259530091330622016-02-23T10:17:48.137+01:002016-02-23T10:17:48.137+01:00Co kto lubi. ja lubię garnki, do kominków to jakoś...Co kto lubi. ja lubię garnki, do kominków to jakoś średnio...Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-149825572986538052016-02-23T10:17:07.324+01:002016-02-23T10:17:07.324+01:00No właśnie! Dobre i praktyczne.No właśnie! Dobre i praktyczne.Gorzka Jagodahttps://www.blogger.com/profile/01211392825588645483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-69669654037076631552016-02-20T13:48:13.150+01:002016-02-20T13:48:13.150+01:00Co Pani myśli o takiej uprawie? Zgubiłam tabele z ...Co Pani myśli o takiej uprawie? Zgubiłam tabele z tym co (nie) lubi koło czego rosnąć, proszę o pomoc:<br />http://www.zielonyogrodek.pl/rok-z-warzywami-z-metrowego-poletka?utm_source=newsletter&utm_medium=mailing&utm_term=przygotowania&utm_content=zo&utm_campaign=wysylka146sylwiahttps://www.blogger.com/profile/05527962407033886584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-22442604136410639902016-02-17T06:36:01.127+01:002016-02-17T06:36:01.127+01:00Używam również takich garnków, różnego kształtu, z...Używam również takich garnków, różnego kształtu, z pokrywami i bez, glazurowane i do moczenia, najpierw zafascynowana pieczeniem chleba w nich, potem kurczak z warzywami i inne potrawy; Pellegrina wspomniała o Medyni Głogowskiej, ośrodku garncarskim, mam od nich wiele różnych naczyń, dwojaki też:-) a teraz wybieram się do nich po glinianego koguta:-) umyśliłam sobie takiego na ścianie szczytowej chałupy powiesić; pozdrawiam serdecznie.Maria z Pogórza Przemyskiegohttps://www.blogger.com/profile/13044088167233265899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-50739388901962672682016-02-15T11:11:31.789+01:002016-02-15T11:11:31.789+01:00I u nas coraz więcej glinianych naczyń. Głównie za...I u nas coraz więcej glinianych naczyń. Głównie za sprawą K. który przywozi za każdym razem z Ukrainy. Większe i mniejsze, z pokrywką i bez. Ładne, no i jednak tańsze. Są też takie z małymi rowkami w środku, trochę jak makutra. Można na tych rowkach rozcierać czosnek przed nałożeniem potrawy. Garnek rzymski kupiłam dosyć dawno temu do chleba. Drogie cholerstwo było, ale prawdą jest, że służy bardzo dobrze do tej pory. <br />Kiedy ma się kuchnię, w której i tak codziennie trzeba palić, gliniane garnki do zapiekania są świetnym rozwiązaniem. Zahartowany garnek można też wstawić do pieca chlebowego, np. po upieczeniu chleba.<br />Serdeczne pozdrowienia!Bazyliahttps://www.blogger.com/profile/04411475476557822000noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-31869814671602880862016-02-15T10:57:41.687+01:002016-02-15T10:57:41.687+01:00Moje znajome były na kursie garncarskim w Medyni G...Moje znajome były na kursie garncarskim w Medyni Głogowskiej i zachęciły mnie tak, że kupiłam gar, garnuszek i dzbanek. Służyły mi intensywnie około roku ale niestety były kruche i już zapomniałam wyjątkowy smak potraw w nich przyrządzanych. A teraz mi przypomniałaś i dzięki Ci za to. Pora iść na zakupy.<br /><br />OdpowiedzUsuńPellegrinahttps://www.blogger.com/profile/08448329111793185636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-21949948525623797622016-02-15T10:56:06.685+01:002016-02-15T10:56:06.685+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Pellegrinahttps://www.blogger.com/profile/08448329111793185636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-87479013319057124852016-02-14T23:20:17.609+01:002016-02-14T23:20:17.609+01:00Ja mam też garnek rzymski ( w kształcie kaczki), d...Ja mam też garnek rzymski ( w kształcie kaczki), dobrze, że mi przypomniałaś, dawno w nim nie robiłam żadnej potrawy. Maszaikaszahttps://www.blogger.com/profile/17181663015527046474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-42326809900371817312016-02-14T20:28:53.537+01:002016-02-14T20:28:53.537+01:00Ja używam tylko takich garów, z glazurą lub bez. M...Ja używam tylko takich garów, z glazurą lub bez. Mam ich dużo, o różnych kształtach i gabarytach i dlatego gotuję tylko na kuchni kaflowej opalanej drewnem i w wielkim piecu chlebowym, który jest nieoceniony przy gotowaniu dla np. 30 gości. Może w końcu napiszę o piecu i tych wszystkich garach u siebie, bo już od dawna mam taki zamiar, ale na zamiarze poprzestaję.<br />Mam też gliniany tygielek do parzenia kawy, gary to odcedzania twarogu, etc. Ceramika u nas to podstawa bytu. Tak było zresztą odkąd pamiętam. Nawet brat się doktoryzował z ceramiki wczesnośredniowiecznej. PozdrawiamIzydor z Sewillihttps://www.blogger.com/profile/14398025683912123208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-82797617615626178452016-02-14T19:46:32.136+01:002016-02-14T19:46:32.136+01:00Mam garnek rzymski, głównie do wypieku chleba. W k...Mam garnek rzymski, głównie do wypieku chleba. W kamionkach kwaszę kapustę i mleko, no i robię twaróg na piecu. Ostatnio hitem w domu jest jednak wolnowar, ceramiczny garnek podgrzewany elektrycznie do temp. 90 stopni. ;) Zdrówko, ESEwa Seyhttps://www.blogger.com/profile/14764156283860317623noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-53828546779454782382016-02-14T17:23:15.036+01:002016-02-14T17:23:15.036+01:00Pamiętam kwaśne mleko z gliniaka u babci. Żadne in...Pamiętam kwaśne mleko z gliniaka u babci. Żadne inne się z nim nie równa. A o garnku rzymskim pomyślę. Wpis bardzo ciekawy. PozdrowieniaPokrzywkahttps://www.blogger.com/profile/07092773904764551499noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-65956065248702026782016-02-14T16:57:47.045+01:002016-02-14T16:57:47.045+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.zielonahttps://www.blogger.com/profile/10522407881782721665noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-43450415608642736592016-02-14T16:55:49.875+01:002016-02-14T16:55:49.875+01:00A ja od dawna chodzę "jak pies koło jeża"...A ja od dawna chodzę "jak pies koło jeża" koło tych garnków w sklepach i zawsze obiecuję sobie sprawdzić jak to z nimi jest i nigdy nie sprawdzam.<br />Dziękuję Jagodo za ten wpis.Na pewno kupię garnek rzymski przy pierwszej okazji.<br />Podobnie przyglądam się tzw.kominkom meksykańskim.Poza sklepem nie widziałam nigdzie jak działają ani też nie znam opinii na ich temat.Z wyglądu to też glina biskwitowa tak jak garnek rzymski.zielonahttps://www.blogger.com/profile/10522407881782721665noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6791807597644389798.post-26350092677253229792016-02-14T16:47:21.775+01:002016-02-14T16:47:21.775+01:00Ja tez mam taki garnek rzymski - i potwierdzam - j...Ja tez mam taki garnek rzymski - i potwierdzam - jest swietny i potrawy smakuja wysmienicie.<br />I tez ma juz warstewke "wrosnietego" tluszczu - Wazne zeby go nie czyscic jakimis ostrymi, scierajacymi zmywakami czy plynami...kasiahttps://www.blogger.com/profile/03714777293369735037noreply@blogger.com